Nieuws

30 maart 2018

Oei, het is alweer meer dan twee jaar geleden sinds ik deze pagina bijwerkte… alsof er al die tijd niets te melden was. Dat is natuurlijk niet zo, ik had het eerder te druk met alle leuke, mooie, nieuwe dingen. Dus dan maar even een heel korte samenvatting…

Ik werk aan Het verlangen van de prins – een verhaal waarin een spookschip, een weesjongen uit Afrika, een Oosterse prins en kribbelingen een grote rol spelen. Maar ook een meisje dat Tulp heet, een man die Woordenman wordt genoemd en natuurlijk Matroesjka, Argos en Elektra, zijn van belang. Zeemonsters, stormen, driemasters, geldzucht, krokodillen, hypnose en tomatensoep maken het af! (Maar het is nog niet af…)

Verschenen boeken:

  • De Waterwaack van Natterlande, een heerlijk groot, dik avonturenboek vol rare, heel erg rare gebeurtenissen en verwikkelingen (Uitgeverij Lemniscaat);
  • meerdere kleine boekjes voor uitgeverij Zwijsen, zoals ‘De schat van Wortelgat’, ‘Pak de peen, big!’ en ‘Het dierenlied voor meester Frank’;
  • ‘Verbonden met het Net’: een SF-verhaal dat ik schreef voor het kerstpakket van KPN, 2017;
  • ‘Pulletje’ (Gottmer, 2018): mijn eerste prentenboek!

 

2b4501547f32b8a78bd453f0bc2c16fb.jpeg

Daarnaast trad ik via de Schrijverscentrale op op een heleboel scholen en in bibliotheken door het hele land. Ik kwam zowel op basisscholen als middelbare scholen, maar ik vertelde ook over mijn boeken op pedagogische academies en aan boekhandelaren en onderwijzers. Heel leuk, om zo het hele land door te reizen.

MvhK'18logo.jpg

Ook organiseerde ik alweer drie keer, samen met Aby Hartog, de Middag van het Kinderboek, die ieder jaar in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam wordt gehouden. Die ‘Middag’ is eigenlijk een hele dag, want in de ochtend zijn er steeds allerlei workshops. In de middag volgen dan lezingen en gesprekken. Deze Middag van het Kinderboek is, gek genoeg, niet bedoeld voor kinderen, maar voor boekhandelaren, schrijvers, illustratoren, bibliotheekmedewerkers en anderen die in kinderboeken geïnteresseerd zijn.

Dit jaar, in 2018, is het thema van de Middag van het Kinderboek: ‘Woord en Beeld’, ofte wel ‘Het Spannende huwelijk tussen woord en beeld in kinderboeken’; voorgaande thema’s waren ‘Wat maakt een boek tot een goed kinderboek?’ (2017) en ‘Taboes in kinderboeken (2016)

 

 

1 oktober 2015

De Thea Beckmanprijs heb ik niet gewonnen, maar het filmpje dat Frederike Scheffer maakte naar aanleiding van mijn nominatie is wel heel erg de moeite waard:

De jury van de Thea Beckmanprijs schreef:

In het Amsterdam van 1670 werkt de vader van Wessel, de gerespecteerde arts Zacharias Kroonsz, aan een waanzinnige uitvinding die alle wetten van de Kerk, de natuur en het leven zelf tart. Wessel raakt er meer bij betrokken dan hem lief is. Honderden jaren later, ergens in Nederland in 2013 ontmoet Pink dezelfde mysterieuze Wessel. Wat een rare jongen! Wat wil hij van haar? Als ze daar achter komt, is het al te laat.

De jury is onder de indruk van de wijze waarop Marco Kunst via de – letterlijk – ongelooflijke avonturen in deze roman de lezer op filosofische wijze over het leven zelf laat nadenken.

En het juryrapport van de jeugdjury was ook erg fijn:

Kroonsz is een ontzettend spannend boek. De jury heeft wel nagedacht over of het boek echt thuishoort op de shortlist van de Thea Beckmanprijs, maar ze waren het er al snel over eens dat ze de nominatie terecht vonden. In het boek wordt namelijk heel goed beschreven hoe het was in Amsterdam in die tijd. De theorieën en gedachten in het boek vond de jury erg interessant en het was boeiend om meer te lezen over bijvoorbeeld Spinoza. In die tijd dacht men veel na over leven en dood, en over godsdienst. Eigenlijk is dat nog steeds zo. Het is een boek dat je niet snel loslaat. Ook lang nadat het boek uit was, bleef de jury erover nadenken.

 

26 augustus 2015

Kroonsz staat op de shortlist voor de Thea Beckmanprijs 2015! Spannend…

 

juli 2015

Kroonsz is gekozen als kerntitel voor De Jonge Jury.

Ik werk aan De Waterwaack van Natterlande: een heel vreemd verhaal voor kinderen vanaf tien jaar over een gezin dat een landhuis en de omringende polders erft van een mysterieuze zonderling. Maar om de erfenis te verdienen moeten ze wel de functie van ‘Waterwaack’ naar behoren vervullen. Volgens de ouders is dat allemaal flauwekul, maar de kinderen – Toffee en Gum – nemen het serieuzer en komen er al snel achter wat allemaal fout kan gaan als de Waterwaack zijn taken verzaakt… Bovendien zijn er kapers op de kust die ook aanspraak maken op de erfenis.

24 juni 2015

Kroonsz staat op de longlist voor de Thea Beckmanprijs!

 

15 juni 2015

Ted van Lieshout stopt met de organisatie van de Middag van het Kinderboek die jaarlijks in de Openbare Bibliotheek Amsterdam plaatsvindt. Aby Hartog en ik nemen de organisatie en presentatie van hem over. Op zijn blog neemt Ted afscheid van de Middag: https://tedvanlieshout.wordpress.com/2015/06/15/vernieuwing-middag-van-het-kinderboek/

mei 2015

Verder onderzoek voor De toevalstreffer: gesprekken met een kinderrechter en iemand van de Kinderbescherming. En bij hoge uitzondering mocht ik een zitting van de kinderrechtbank bijwonen (eigenlijk zijn die zittingen gesloten voor publiek). Indrukwekkend en zeer informatief.

april/mei 2015

Naar Amerika geweest: een tocht door Californië en Nevada, om onderzoek te doen voor een van mijn nieuwe boeken: De toevalstreffer speelt zich deels in dat deel van de Verenigde Staten af. Heel inspirerend om ter plekke rond te kijken: de geuren, plaatsen, het eten, de eindeloze wegen, de steden, de natuur… Al die indrukken waren onontbeerlijk om het verhaal dat ik in mijn hoofd heb tot leven te wekken.

april 2015

Kroonsz is genomineerd voor de Halewijnprijs! – De Halewijnprijs, ingesteld door de stad Roermond, “wordt dit jaar voor de 29e keer uitgereikt aan een literair talent dat volgens de jury meer belangstelling verdient.”

 

Zomer 2014

De toevalstreffer: dat is de werktitel van mijn nieuwe boek dat deels in de Tweede Wereldoorlog, deels in het heden speelt. Spannend, om aan een nieuw groot project te beginnen…

26 juni 2014
uitreiking vlag en wimpelVlag en Wimpel voor Vlieg!

Vorig jaar kreeg ik een Vlag en Wimpel toegekend voor De sleuteldrager en dit jaar was ik alweer aan de beurt. Nu met Vlieg!

De jury schreef onder andere:
‘Net zo makkelijk als hij voor de wat oudere kinderen of volwassenen schrijft, maakt hij de overgang naar een jongere leeftijdscategorie. En al even soepel verwisselt hij de pen die gedoopt is in de magische inkt van Tolkien voor die waar Theo Thijssen mee schreef. Maar wat Marco Kunst ook doet, betoverend blijft het. […] Een boek boordevol symboliek, mooi van eenvoud. […] Marco Kunst [geeft] deze mensen een gezicht en een verleden, ontroerend zonder sentimenteel te worden. […] Veel moois schreef Marco Kunst al. Met Vlieg! toont hij zijn veelzijdigheid en laat hij zien dat hij zichzelf steeds weet te vernieuwen. Dit rijke verhaal vol krachtige kleine observaties en fijne mijmeringen is misschien wel zijn beste tot nu toe.’

 

22 juni 2014
Optreden op de Kinderboekenparade in het Kinderboekenmuseum in Den Haag:

Poster_Kinderboekenparade_2014_A2

Mijn presentatie heette ‘Het verhaleninstinct’: ik laat de kinderen zien en ervaren hoe verhalen ontstaan en laat ze zelf allerlei gekke miniverhaaltjes verzinnen. Was erg leuk.

 

 

 

 

Voorjaar 2014

optreden HarlingenScholenbezoeken in Enkhuizen, Franeker en Harlingen. Heel erg leuk om presentatie te geven op scholen en in bibliotheken!

Daarnaast gewerkt aan 7 kleine boekjes voor beginnende lezers, in opdracht van Uitgeverij Zwijsen: verhaaltjes over Ties en Veer van 6 jaar oud, die met hun ouders naar een camping in Frankrijk verhuisd zijn en daar avonturen beleven. Ook al heel leuk om te doen!

Het manuscript van Kroonsz afgerond! Eindelijk, na 8 jaar werk… Het is mooi geworden. Komende herfst zal het verschijnen bij Uitgeverij Lemniscaat.

 

Februari 2014

farabel omslagVerschijning Farabel, mijn eerste roman voor volwassenen, bij Uitgeverij Van Gennep. Ik schreef het verhaal al een paar jaar geleden; erg blij dat het nu toch, en heel mooi, is uitgegeven!

 

 

 

September 2013
Leuke Kinderboekenweek gehad. Ik ben bij een heleboel scholen langs geweest, onder andere in Noord-Limburg:

 

 

Juni 2013

10311_VlagWimpel_internet

Vlag en Wimpel voor De sleuteldrager!

bo-de-sleuteldrager-klein

Tot mijn stomme verbazing werd De sleuteldrager gisterenmiddag op de Kinderboekenborrel van het CPNB gelauwerd met een Vlag en Wimpel!
De jury schreef onder andere:

‘De geest van Tolkien waart door de mysterieuze jeugdroman van Marco Kunst. […] De sleuteldrager behelst de klassieke strijd tussen goed en kwaad. […] Met name de epiloog zorgt ervoor dat dit boek zich onderscheidt van de vele avonturenromans met een magisch sausje. Het verhaal wordt nog eens verteld, maar dan vanuit het perspectief van Malijn, de tweelingbroer overigens van koning Milan. Het kwaad krijgt een gezicht, een menselijk gezicht. Goed en kwaad zijn toch niet zo ondubbelzinnig als de lezer gedacht had. […] De sleuteldrager is een met vaart geschreven spannende jeugdroman met krachtige natuurbeschrijvingen, die de lezer deelgenoot maakt van een eeuwenoude, magische wereld.’

Juni 2013

WP_001231

De Duitse sleuteldrager is er: Der Schlüsselträger und die grauen Könige. Vertaling: Rolf Erdorf; uitgeverij Gerstenberg. Is mooi geworden!

Juni 2013

In Oene – op de Veluwe – naar een theatervoorstelling van Gewist geweest. Gemaakt door de theaterleerlingen van Karin Hernandez.
Het was heel erg leuk en erg goed gedaan!
Helaas was de nieuwe uitgave van het boek nog net niet verkrijgbaar – eind juni is het er waarschijnlijk.

WP_001088 WP_001092 WP_001096 WP_001108 WP_001112 WP_001049 WP_001050 WP_001067 WP_001069 WP_001077

Mei 2013

Opmaak 1

Eind juni verschijnt de nieuwe uitgave van Gewist, mijn eerste jeugdboek, uit 2004. Mooi nieuw omslag van Marc Suvaal!

Mei 2013

In Vlissingen op bezoek bij mijn eigen oude basisschool ‘De Branding’ (toen ik er op zat heette de school nog ‘Bouwen Ewoutschoool’). Bijzonder om daar terug te zijn – het gebouw is nog voor een groot deel hetzelfde. Peter Gutteling, van wie ik indertijd twee jaar les had, ontving me heel hartelijk, leidde me rond en introduceerde me. Omroep Zeeland interviewde me en was erbij op de school. Ze maakten een mooi verslag. Bekijk het op:

http://www.omroepzeeland.nl/video/2013-05-21/439366/marco-kunst-brengt-tiende-boek-uit

Mei 2013
In Duitsland gaat De sleuteldrager er zo uitzien:

Kunst,Schluesseltraeger_Cover_klein

Bijzonder en mooi, vind ik. Bijzonder mooi, zeg maar. In juni verschijnt het boek.

April 2013
Er zijn maar liefst twee boeken van mij verschenen deze maand: ‘Vlieg!’ en ‘Naar Afrika!’ – ja, inderdaad, allebei met een uitroepteken in de titel. Twee heel verschillende boeken.  Naar Afrika! het tweede boek over Max, Milan en Makoto is vooral spannend en grappig en gek. Vlieg! is ook spannend, maar wat rustiger en – hopelijk – ontroerender. Ben met allebei erg blij. Over Vlieg! werd al een mooi stukje geschreven door mijn zeer gewaardeerde collega Edward van den Vendel: http://edwardvandevendelleestips.blogspot.nl/2013/05/vlieg-marco-kunst-lemniscaat.html?spref=fb .

Januari 2013
Samen met Mark Jansen signeren op de NOT-beurs in Utrecht. In de stand van Uitgeverij Zwijsen. Gezellig, en leuk om de illustrator van de Max, Milan & Makotoboeken wat beter te leren kennen.

Zwijsen op NOT 2012

September 2012

Uitreiking Charlotte Köhler Stipendium 2012 aan Derk Visser – ik won / ontving het Stipendium 5 jaar geleden; dit jaar mocht ik jureren, samen met Bas Maliepaard en Helma van Lierop-Debrauwer. Unaniem kozen we voor Derk Visser. Foto’s van de uitreiking:
http://www.flickr.com/photos/34498160@N07/sets/72157631580905639/

Boekpresentatie van Max, Milan & Makoto op OBS De Notenkraker – uitreiking van het Eerste exemplaar aan Max!

IMG_3749 IMG_3759klein IMG_3758klein

Op de noordpool boekpresentatie

Ook in september 2012:

Luikje

Verschenen bij Zwijsen, als Leesleeuw voor kinderen van Groep 6: Het luikje.

Augustus 2012: Signeren op de Uitmarkt

Uitmarkt 2012_2 uitmarkt 2012

Maart 2012
Sleuteldrager verschenen. Fijne boekpresentatie in De Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam, en al meteen mooie recensies!

Boekpresentatie_sleuteldrager 001 Boekpresentatie_sleuteldrager 007 Boekpresentatie_sleuteldrager 026

taart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s