Een en ander over mij

Klik hier voor een kort filmpje: ‘Waarom ik schrijf’

9 juni 1966 werd ik geboren in Vlissingen, in Zeeland dus, vlak bij zee… Het was fijn daar, op Walcheren – een prettige kleine wereld, omzoomd door duinen en dijken, doorsneden door kronkelende weggetjes omzoomd door prachtige meidoorns. Haventjes, dorpjes en kerkjes… Toch ging ik er weg: in 1985 ging ik in Utrecht wonen en filosofie studeren aan wat toen nog de Rijksuniversiteit Utrecht heette. Ook dat was niet slecht, Utrecht is een fijne stad en die studie was heel erg interessant… Al gaf ik daarmee wel de jeugddromen op om paleontoloog, bioloog, astronoom of archeoloog te worden.

20140831_155402uitsnedekln

Na mijn afstuderen, in 1992,  ging ik lesgeven aan verschillende kunstacademies en instituten voor kunstzinnige vorming. Ik gaf les over ‘de aard van creatieve processen’, en in het begin vond ik het wel leuk: vooral omdat ik allerlei lessen ontwikkelde en artikelen over dat onderwerp schreef. Het lesgeven zelf lag me minder.

Het duurde toch nog tot 1998 tot ik iets anders ging doen – ik ging samenwonen in Amsterdam en ging daar redactiewerk doen voor verschillende uitgeverijen en teksten schrijven in opdracht: dat was veel beter te combineren met het schrijven, want daar was ik in de loop van de jaren negentig al wel mee begonnen. Eerst schreef ik nog in de veilige beschutting van mijn schrijfclub, maar vanaf 1996 publiceerde ik een paar verhalen (voor volwassenen) in verschillende tijdschriften, en daar kwam in 1999 mijn debuut uit voort: De genietmachine – een verhalenbundel die verscheen bij Uitgeverij SUN.

MKt001©chrisvanhouts klein.jpg

(Foto: Chris van Houts)

Daarna duurde het een paar jaar voor er een nieuw boek verscheen, een jeugdboek: Gewist. In 2004. Bij Uitgeverij Querido. Dat boek werd heel goed ontvangen – bekroond en vertaald in het Duits. Hierdoor aangemoedigd bleef ik schrijven. Eerst nog voor Querido, later voor Uitgeverij Lemniscaat en Uitgeverij Zwijsen. De boeken volgden elkaar op, net als de Duitse vertalingen. Ik werk aan meerdere nieuwe boeken, en ik woon nog steeds in Amsterdam, met mijn vrouw Margaret en al even lieve dochter Veerle.

https://www.facebook.com/marco.kunst

06 – 293 77 010

marcokunst@gmail.com

P8310076A

 

22 gedachtes over “Een en ander over mij

 1. Hallo Marco,
  Ik maak een verslag over uw jeugdboek: Gewist. Er moet ook iets inkomen over de schrijver en waarom hij dit boek geschreven heeft. Dus: Waarom heeft u dit boek geschreven? 🙂 Zou u z.s.m. kunnen antwoorden i.v.m. inleverdag? Ik vind het trouwens een supergoed boek, echt leuk om te lezen! groetjes Esther

 2. Hallo Marco,

  ik moet een spreekbeurt over u houden met het vak Nederlands. Ik wou u daar nog even een vraag over stellen. Zijn er nog bijzondere dingen aan u die niet in uw biografie staan?

  mvg, Bertil

 3. hallo Marco Kunst,
  ik moet een boekbespreking over het naar Afrika houden maar wilt vertellen waarom uw het gekozen hebt om te schrijven

  groetjes,

  Mick Van Soest

  1. Dag Mick,

   Dank je wel voor je mailtje.

   Ik heb ‘Naar Afrika!’ geschreven omdat het me leuk leek om eens wat te lezen over Namibië, want dat is het land waar het verhaal speelt.
   Voor ieder boek over Max, Milan en Makoto kies ik een land waar ik meer van wil weten, en dan lees ik erover en dan krijg ik vanzelf ideeën voor een verhaal.
   Maar ik koos ook voor Namibië omdat daar bavianen voorkomen… en dat was omdat Milan van bavianen houdt!
   Groetjes en veel succes en plezier met je boekbespreking,

   Marco Kunst

 4. Hoi Marco.
  komt ook nog een deel 4 in de serie B.O.J.? Ik vind ze allemaal héééél erg leuk. Groetjes van Thomas op Terschelling

 5. Hoi Marco,
  ik heb het boek ‘Gewist’ gelezen, echt een top boek! ik ga er ook een boekverslag over maken en zoveel mogelijk andere boeken van je lezen!
  Groetjes, Noa

 6. Hai Marco,
  ik heb je boek “Kroonsz” gelezen… Wat een prachtig geschreven boek. Ik kon echt niet stoppen met lezen en het boek ontroerde me zelfs aan het eind. Ik heb veel geleerd van het boek, er zit ongemerkt veel wetenschap en filosofie in! Ik verbaas me erover hoe je zo’n prachtig verhaal hebt weten neer te zetten…echt heel bijzonder! Bedankt ! Ik ga nog meer boeken van je lezen.
  groetjes, Hannah

  1. Dank je Hannah, fijn om te horen. Ik wens je veel plezier met mijn andere boeken. (Er is er net weer een bijna af: en daar zit juist helemaal geen filosofie of wetenschap in; ook wel eens fijn 😉 ) Groeten, Marco

 7. Hey Marco, ik heb zojuist voor me boekbespreking het boek ”De Sleutel Drager” gelezen, echt een top boek! wilt u alleen even vertellen waarom u het boek hebt geschreven? MVG Adrian

  1. Dag Adrian,
   Fijn om te vernemen dat je De sleuteldrager een mooi boek vond!
   Ik schreef het boek omdat ik een sprookje wilde schrijven en ik het idee kreeg van die woekerende wikke die het hele bos betovert. En het leek me mooi om te schrijven over een tovenaar die macht heeft over anderen omdat ze bang zijn – dat is iets wat je in het gewone leven ook wel ziet: mensen en kinderen die macht hebben over anderen doordat ze ze bang maken. Ik wilde laten zien, dat als je niet meer bang bent, ook de toverkracht weg is…
   Hartelijke groet en succes met je boekbespreking!

 8. Beste Marco Kunst
  Ik schrijf een boek verslag over Isa’s droom. Ik zou daarom graag willen weten wat u zelf van het boek vindt.

  Groetjes Liselot

  1. Beste Liselot,
   Het was niet makkelijk om Isa’s droom te schrijven: ik was zeker een jaar bezig om de wereld te verzinnen waarin het verhaal zich afspeelt (Het Binnenland). Ook was het wel ingewikkeld om helder te krijgen hoe Isa in haar Binnenland terechtkomt en wat ze moet doen om weer naar buiten te komen / wakker te worden… Al met al deed ik er vier jaar om het boek te schrijven. Maar nu, jaren later, ben ik er nog steeds heel blij mee en tevreden over: het is het boek geworden dat ik voor ogen had toen ik eraan begon.
   Ik was heel blij toen de recensie in NRC Handelsblad verscheen:

   Klik om toegang te krijgen tot isa-_nrc.pdf


   De schrijfster van die recensie heeft volgens mij het boek heel goed begrepen en ze was heel positief – dat gaf me wel het gevoel dat het boek geslaagd was.
   Als je op de webpagina ‘recensies en interviews’ op dit blog een eindje naar beneden scrolt kom je nog meer over Isa’s droom tegen. Succes met je boekverslag en hartelijke groet, Marco Kunst

 9. beste marco kunst
  Ik maak een boekverslag over isa’s droom.
  Ik kan niet achterhalen hoeveel dagen/weken/maaden isa in coma ligt.
  misschien dat u me kunt helpen?

  1. Beste Teddy,
   Eigenlijk weet ik dat ook niet precies: de tijd zoals die in het Binnenland verstrijkt is niet dezelfde tijd als die in de buitenwereld. Alles bij elkaar duurt het wel een paar weken, denk ik: lang genoeg om de ouders en broer van Isa wanhopig te laten worden. Succes met je boekverslag en hartelijke groet, Marco Kunst

 10. Beste meneer Kunst, voor mijn boekbespreking op school heb ik ‘de Waterwaack van Natterlande’ gelezen. Ik vond het een heel leuk boek! Is het boek ook vertaald, want die informatie kan ik nergens vinden? Heel veel groetjes, Eva van den Eijnden

  1. Beste Eva,
   Fijn om te lezen dat je De Waterwaack leuk vond! Het boek is (nog) niet vertaald in andere talen. Er is wel een theatervoorstelling van geweest afgelopen herfst, in het Hofpleintheater in Rotterdam – misschien is dat leuk om te vermelden? (Als je op mijn Facebook een beetje terugbladert zie je foto’s ervan) Succes met je boekbespreking en groetjes, Marco Kunst

 11. Beste Marco

  Waarom heb je niet verteld waarom gum en toffee zo worden genoemd. Je belooft dat je het uit gaat leggen. Nu is het boek uit en nu weet ik het nog niet. Mijn moeder en ik zijn eigenlijk best wel teleurgesteld.

  Groetjes Hemme (8 jaar)

  1. Beste Hemme,
   Tja, sorry, ik weet echt niet waarom Toffee en Gum zo heten… Toen ik het boek schreef borrelden die twee namen bij me op en ik wist ook niet waarom. En omdat Toffee en Gum hun avontuur zo snel achter elkaar vertellen en soms een beetje rommelig en door elkaar, is het er niet meer van gekomen om er een goede oplossing voor te verzinnen.

   Je bent niet de enige die vraagt waarom ze zo heten… Als ik op scholen kom voorlezen vragen de kinderen het ook altijd, en dan moet ik steeds weer uitleggen waarom ik het niet weet. Dus dat was niet zo slim van me!

   Ik hoop dat je het boek verder wel leuk vond?!

   Groetjes, Marco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s